Tweede wagon in Google trein is Google Adwords (SEA)

Google adwords

Tweede wagon in de Google trein, huh? Ja, eigenlijk kan je het zien als een treintje met wagons. De eerste wagon is Google Analytics, tweede wagon is Google Adwords (SEA) en de derde wagon is Google zoekoptimalisatie (SEO).

In de vorige blog heb ik kort uitleg gegeven over het gebruik en inzet van Google Analytics. Ik hoop dat het een beetje gelukt is. Nu gaan we verder met Google Adwords. Als eerste tip, pas op als je een Google Adwords account aanmaakt dat je niet meteen op de Google Adwords Express zit. Misschien denk je lekker snel, zo’n een hogesnelheidstrein, maar snel is niet altijd beter. Google denkt aan de $ dus met Express zoef je meteen door naar het maken van een advertentie in plaats van dat je alles eerst eens goed inricht.

Eerst nog even een toelichting: als je een zoekopdracht geeft bij Google zie je dat de eerste vier zoekregels vaak een advertentie zijn, vroeger waren dit er drie. Nu is alles boven de scroll-lijn een advertentie. (dat wetende heeft Adwords het meeste zin als je dus ook echt bij de eerste vier staat).

Verder kijkt Google naar twee variabelen:

  1. geld – wat ben je bereid te betalen per klik (cpc)
  2. kwaliteitsscore of relevantie.

Bij de kwaliteitsscore heb je weer drie variabelen:

  1. advertentierelevantie
  2. verwachte ctr (Click-Through-Ratio)
  3. ervaring op bestemmingspagina.

Google Adwords wil graag dat je een dagbudget aangeeft. Dagbudget x 30.4 = maximaal wat je per maand uitgeeft. Maar… zoekwoorden verschillen erg per prijs per klik. Populaire woorden geven natuurlijk een hogere prijs, maar ook branche heeft effect. Je moet dus echt wel wat budget hebben om wat effect te hebben. Je hebt de mogelijkheid om in twee netwerken te adverteren: zoeknetwerk (tekst in google) of displaynetwerk (advertentie op een pagina). Waarbij zoeknetwerk pro-actief is; men is gericht op zoek, bij display is dit meer re-actief; men ziet de advertentie en klikt erop (behalve als ze ad-blockers hebben geïnstalleerd, dan zien ze je advertentie niet). Je kunt altijd kiezen voor zoekterm of display. Je kunt ook kiezen op welke website jouw display komt. Denk bijvoorbeeld ook aan de banners en advertentie op You-tube. Ieder geval afhankelijk van jouw doelstellingen kies je voor zoektermen of display.

Hoe langer je bezig bent, hoe meer en beter je inzicht krijgt over hoe je het beste jouw advertenties kunt inrichten. Daarop kan je dan weer jouw website aanpassen. Zorg dus dat je het niveau campagnes goed inricht met daaronder diverse advertentiegroepen (denk aan thema’s of zoekwoorden) met daaronder weer diverse advertenties. Zo zie je welke het beste werkt!

PS ben je nu een non-profitorganisatie? Kijk dan een op Google Ad Grants, dan krijg je namelijk een maandelijks advertentietegoed van Google.

Ik wens je veel succes bij het inrichten van Google Adwords! Laat je even weten of het goed gelukt is.

(met dank aan Dennis Mickers voor de Google Adwords training)